Pánské voňavky: zajímavosti

To, že všichni rádi voníme, je známá věc. Stejně tak už se dávno vyvrátil zažitý stereotyp, že o svůj zevnějšek mají pečovat jen ženy. Správný gentleman má nejen smysl pro oblékání a slušné chování, ale myslí i na výběr vhodné pánské voňavky. Vůně je dnes považována za symbol elegance, kultivovanosti a dobrých mravů, dokáže člověku zlepšit náladu a zvednout sebevědomí. Zde je několik zajímavostí o parfémech, které Vás možná překvapí.

Pánské voňavky
Správný gentleman ví, jak důležité je hezky vonět.

33 % pánských voňavek nosí ženy

Jak víme, dnes jsou na trhu dostupné tisíce pánských parfémů. Ingredience se už dlouhou dobu nerozdělují striktně na mužské a ženské a toto stereotypní rozdělení se využívá hlavně v rámci marketingu. Z výzkumu odborníků Roja Dove přitom vyplývá, že třetinu z vůní, které marketéři označili jako mužské, používají prakticky výhradně ženy. Nemluvíme přitom o parfémech, které se označují jako unisex, ale čistě o pánských voňavkách, které nesou mnohdy silné, dřevité esence. Pozor však, obráceným způsobem takto výběr parfému nefunguje. Zatímco opojné pánské vůně silně oslovují ženy, zdá se, že sladké a květinové vůně mezi muži moc dobře nefungují.

Jak uchovávat voňavky, aby nám vydržely?

Nikdo z nás si nepřeje, aby se náš nově zakoupený parfém rychle znehodnotil. Přesto většina z nás nechává své voňavky vystavené na poličce v koupelně, kde jim to vůbec nevyhovuje. Pokud necháváme voňavku klasicky na vzduchu a k tomu ještě správně neuzavřeme lahvičku, začne velmi rychle ztrácet svou sílu. Za nejlepší místo pro uložení Vašich parfémů je tedy považována lednička, kde je teplota od 3 do 7 °C. Nechcete mít kosmetiku uloženou v lednici spolu s jídlem? Vhodným řešením může být pořízení mini ledničky do koupelny. Ty poslední dobou získaly velkou oblibu a nabízí se i v různých designových provedeních.

Lednička na kosmetiku
Mini lednička v koupelně je skvělá pro uchování parfémů v nejvyšší kvalitě.

Neobvyklé ingredience, které pánské voňavky obsahují

To, že se dnes jako přísada pro pánské voňavky běžně objevuje pižmo, už dnes asi nikoho nepřekvapí. Málokdo nicméně ví, že se ještě do nedávné doby nevyrábělo synteticky, ale používala se jeho přírodní verze. Tu se vcelku úspěšně dařilo získávat od kabarů, zvířat podobných malým jelenům, kteří žijí na území severovýchodní Asie. Existují také parfémy inspirované masem a grilováním. Na seznamu ingrediencí si tak přečtete například to, že voňavka obsahuje mix kouře, slaniny a koření. 

Napsat komentář