Víza do Ruska

víza do Ruska

Víza do Ruska si vybavte včas

Jestli se chystáte vycestovat do Ruska, určitě víte, že budete potřebovat víza. Víza do Ruska totiž potřebuje každý, kdo chce tuto krajinu navštívit. Abyste si vízum stihli vyřídit včas, určitě začněte s jeho vyřizováním minimální měsíc dopředu.

V závislosti od délky vašeho plánovaného pobytu si můžete vyřídit vízum turistické nebo business. Business vízum se doporučuje v případě, že se do Ruska chystáte na delší dobu, než je 1 měsíc. Ať už je vaše vízum jakékoliv, musíte při jeho vyřizování postupovat přibližně stejně. Získání samotného víza do Ruska zahrnuje 3 kroky a těmi jsou pozvání, žádost a registrace.

Jak získat víza do Ruska

Abyste tedy získali víza do Ruska, budete nejdříve potřebovat pozvánku. Tu by vám měli poslat na hotel nebo hostel, kde se během vašeho budoucího pobytu v Rusku, hodláte zdržovat. V případě, že v hotelu bydlet nebudete, pozvánku si budete muset zakoupit. Můžete tak učinit prostřednictvím cestovní agentury nebo online.

S pozvánkou, kterou buď dostanete, nebo si ji zakoupíte, se musíte následně zastavit na ruské ambasádě, kde požádáte o samotné vízum do Ruska. Připomínám, abyste si na tyto kroky nechali dostatek času, protože vše může chvíli trvat. Abyste se vyhnuli zbytečným problémům, víza si určitě vyřizujte ve vaší domovské krajině.

Registrace

víza do Ruska

Po vydání víz se musíte zaregistrovat

Když už máte konečně víza vybavené, můžete vycestovat. „Papírovačky“ však stále ještě nejsou u konce. Po vstupu do krajiny se totiž ještě musíte zaregistrovat. Budete muset vyplnit dlouhý formulář – imigrační kartu. První část odevzdáte při pasové kontrole a druhou, když budete Rusko opouštět. Zaregistrovat se musíte do 3 pracovních dní od vašeho příchodu. V případě, že však vaše návštěva nepřesáhne 3 dny, registrovat se nemusíte.

Registrační razítko můžete za malý poplatek získat i přímo v hotelu, kde budete bydlet. Jestli však budete bydlet někde jinde než na nějakém hotelu, s registrací vám opět může pomoct cestovní agentura. Další možností je registrace pomocí pošty, se kterou by vám mohl pomoct váš ruský nájemce nebo známý. V každém případě si ale všechny dokumenty pořádně hlídejte a noste je všude s sebou, aby se nestalo, že potkáte policii a dostanete se do problémů.

Jestli se chystáte vycestovat na delší dobu, nejvhodnější variantou pro vás budou business víza. Jestli chcete v Rusku strávit jen víkend, postačí vám 72 hodinová víza, která však platí pouze v regionu Kaliningrad a jsou určená jen pro některé krajiny. Rovněž máte tzv. tranzit víza, která platí pro lidi, kteří Ruskem pouze projíždí. Vyřízení víz do Ruska může být zdlouhavé a otravné, no je to jediná možnost, jak se do Ruska můžete dostat.

Napsat komentář